Krosnies
kurenimas
Nuolat nesinaudojat
židiniu ar krosnimi, ypač šaltuoju
metų laiku, kai dūmų kanalai
drėgni ir šalti, kuriant gali
kilti traukos problemų. Taip
atsitinka dėl to,
kad šaltas oras dūmų
kanaluose ir kamine neleidžia
išeiti karštos dujom. Nėra
traukos. Patyrę krosnininkai
pataria atidarius viršutines
pravalos dureles sudegint popierių
ar skiedrą. Tai sušildys šaltą orą
kanale, oras taps lengvesnis, kils
aukštyn atidarydamas kelią karštom
dujom. Palaipsniui dūmų kanalai
sušils ir trauka normalizuosis, dūmų
kvapas dings.
Palengvinant krosnies
užkūrimą į pakurą reikia padėt
gniužulą popieriaus, ant viršaus
skiedras ir ant jų smulkias
malkas. Po to padegt popierių,
uždaryt pakuros dureles ir
atidaryt oro padavimą. Jeigu
sunkiai kuriasi,
galima trumpam palikt vos
praviras pakuros duris.
Krosnių ir židinių kuras
Krosnių ir židinių
kurenimui rekomenduojama naudoti
beržo, ąžuolo, klevo, juodalksnio
malkas, kurios duoda daugiau
kaitros, lygų ir ramų degimą.
Beržo ir ąžuolo malkos priklauso
kietos medienos rūšiai, jos dega
ramia liepsna, krosnis gerai
prašyla. Minkštų rūšių mediena
(eglė, pušis ir t.t.) sudega
greičiau, duoda daug žiežirbų ir
mažai kaitros. Neverta naudoti
perdžiūvusias malkas, nes jos
greit sudega. Geriausia naudoti
malkas laikomas dengtoje
malkinėje. Jos turi natūralų
drėgnumą ir gerai dega. Beržinės
malkos duoda didelį kiekį suodžių,
bet ilgai dega. Juodalksnio,
alksnio ir drebulės malkos
išdegina suodžius iš dūmų kanalų.
Kurenant drėgnom malkom krosnis
blogiau kaista, kaupiasi drėgmė
ant dūmų kanalų sienų, lieka
daugiau pelenų pakuroje, sumažėja
KNF.
Malkos turi būti nei per
didelės, nei per mažos – 2/3 arba
3/4 pakuros
gylio.
Kai įsidega skiedros ir
smulkios malkos, 2/3 pakuros užpildomos
malkom. Dar nebaigus joms sudegti,
pakura papildoma tokiu pačiu malkų
kiekiu.
Nerekomenduojamas
dažnas kelių malkų dėjimas į
pakurą.
<>
Malkų degimas
Malkų degimo
laikas ir intensyvumas, krosnies
naudingumo koeficientas priklauso
nuo oro padavimo į pakurą ir
reguliavimo sklendėm,
taip pat nuo malkų drėgnumo,
rūšies ir kiekio. Degimo
intensyvumui palaikyti naudojamos
nedidelės malkos, bet didesniais
kiekiais. Lėtesnis degimas
pasiekiamas naudojant nedidelį
kiekį didesnių malkų. Reikėtų
nepamiršti, kad dažnai naudojant
lėtesnio degimo režimą greičiau
užteršiama pakura,
dūmų kanalai, stipriai aprūksta
stiklas. Optimalaus kurenimo metu
liepsna pakuroje dega ramiai,
neūžia ir yra auksinės spalvos.
Dėl geresnio šilumos atidavimo ir
priešgaisrinės saugos pakuros
durelės privalo būti uždarytos.
Kad išvengtume atbulinės traukos
ir dūmų pakliuvimo į patalpą
nereikomenduojama staigiai
atidarinėti pakuros durelių.
Krosnis ar židinys
dūmija dažniausiai dėl per žemo
kamino arba mažo jo skersmens.
Dūmų kanalų
eksploatacija ir aptarnavimas
Dūmų kanalų
aptarnavimas vykdomas
atsižvelgiant į priešgaisrinės
saugos reikalavimus. Dūmų kanalų
techninė būklė tikrinama kartą per
metus. Krosnių ir dūmų kanalų
valymas, jei reikia – smulkus
remontas, turi būti vykdomas prieš
šildymo sezoną. Esant reikalui
galiu būti vykdomas ir sezono
metu. Apžiūrą ir valymą turi
atlikti specialistai -
profesionalai.
Krosnies trauka gali
priklausyti nuo meteorologinių
sąlygų, vėjo gūsių, rūko, žemo
atmosferinio slėgio.
Pasibaigus kurenimo
sezonui privalu išvalyti dūmų
kanalus per pravalos dureles.
Gera dūmų kanalų valymo priemonė
yra drebulinių malkų deginimas,
bulvių lupenų deginimas.
Eksploatuojant
krosnis ir židinius griežtai
draudžiama :
·
Savavališkai keisti
krosnies ar židinio konstrukciją
nepasitarus su krosnių meistru;
·
Naudoti prietaisą ne
pagal paskirtį;
·
Deginti buitines
atliekas, plastiko gaminius ir kt.
medžiagas, dėl kurių gali
užsidegti dūmų kanalai ir kaminas.
Šiukšlių deginimas teršia aplinką;
·
Pilti vandenį į pakurą
arba ant anglių;
·
Kabinti ir džiovinti
lengvai užsiliepsnojančias
medžiagas;
·
Valyti pilnai
neatvėsusią pakurą;
·
Naudotis netvarkinga
krosnimi ar židiniu ( krosnis ar
židinys dūmija, yra įskilimų, per
kuriuos matosi liepsna ar eina
dūmai, kt. pažeidimai);
·
Palikti be priežiūros
vaikus prie kurenamos krosnies ar
židinio;
·
Užkurti krosnį ar
židinį naudojant degius skysčius
(benzinas, žibalas, acetonas ir
t.t.)
|